Bakoma Jogurt Naturalny Gęsty

Tydzień 1

11.02-15.02

Tydzień 2

16.02-17.02

Tydzień 3

18.02-24.02

Tydzień 4

25.02-03.03

Tydzień 5

04.03-10.03

Tydzień 6

11.03-17.03

przepis Kasi Bosackiej

Placuszki bananowe na jogurcie dekorowane jogurtem i owocami sezonowymi

Składniki

  • jogurtNaturalny Gęsty Bakoma
    500 ml
  • dojrzałe banany
    2 szt.
  • jajo
    1 szt.
  • mąka
    szklanka
  • proszek do pieczenia
    pół łyżeczki
  • olej rzepakowy do smażenia

Sos

  • jogurtNaturalny Gęsty Bakoma
    niepełna szklanka
  • cukier z prawdziwą wanilią
    1-2 łyżeczki
  • dowolne owoce

Przygotowanie

Banany blendujemy na gładką masę, dodajemy jogurt i jajo. Mieszamy dokładnie i powoli wsypujemy mąkę. Smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z jogurtem wymieszanym z cukrem waniliowym i owocami

Orientacyjna wartość odżywcza

  • wartość odżywcza
    340 kcal / 100 g

Mango lassi

Składniki

  • dojrzałe mango
    1 szt.
  • jogurtNaturalny Gęsty Bakoma
    500 ml
  • woda (opcjonalnie)
    pół szkl. (opcjonalnie)
  • kardamon (opcjonalnie)
    szczypta
  • sok z połowy limonki
  • listki mięty do dekoracji

Przygotowanie

Mango umyć przekroić w połowie tak, by nóż był jak najbliżej pestki, z drugiej strony również odkroić miąższ tuż za pestką. Usunąć skórkę z miąższu za pomocą szklanki. Gładki miąższ, jogurt, wodę, sok z limonki i ewentualnie kardamon włożyć do pojemnika i zblendować na gładki koktajl.
Podawać z listkami mięty.

Orientacyjna wartość odżywcza

  • wartość odżywcza
    340 kcal / 100 g

Zupa krem z zielonego groszku z jogurtem i jajkiem przepiórczym

Składniki

  • mrożony groszek
    (400-450 gramów)
  • jogurtNaturalny Gęsty Bakoma
    500 ml
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • jajka przepiórcze do dekoracji

Przygotowanie

Jajka przepiórcze ugotować krótko (2 minuty), obrać, przekroić na połówki. Groszek przesypać do garnka, zalać wodą tak, by zaledwie go przykryła. Ugotować do miękkości ok. 20-30 minut. Zmiksować na gładką masę, doprawić solą i gałką muszkatołową. Do jogurtu dodać łyżkę wazową zupy groszkowej, wymieszać, by całość zahartować - wtedy jogurt się nie zważy. Mieszankę wlać do reszty zmiksowanego groszku i dobrze wymieszać. Zupę podawać z grzankami razowymi i jajkami przepiórczymi

Orientacyjna wartość odżywcza

  • wartość odżywcza
    340 kcal / 100 g

Łosoś po bosacku z sałatką jogurtową

Składniki

  • fileta z łososia
    500 g
  • jogurtNaturalny Gęsty Bakoma
    150 ml
  • ser pleśniowy
    czubata łyżka
  • miód
    łyżeczka
  • awokado
    1 szt.
  • ogórek
    1 szt.
  • cebula czerwona
    1 szt.
  • czosnek
    ząbek
  • cukier
    szczypta
  • koperek

Przygotowanie

Łososia lekko posolić, udekorować kleksami jogurtu, posypać pokruszonym serem pleśniowym, polać cieniutkimi strużkami miodu. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać dwiema szklankami wody i piec w kąpieli wodnej ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Ogórek i awokado obrać, pokroić w kostkę, cebulę obrać i pokroić w piórka. Jogurt wymieszać z solą, cukrem i przeciśnietym przez praskę czosnkiem. Dodać do sałatki, wymieszać. Udekorować koperkiem

Orientacyjna wartość odżywcza

  • wartość odżywcza
    340 kcal / 100 g

Panna cotta jogurtowa z polewą truskawkową

Składniki

  • jogurtNaturalny Gęsty Bakoma
    500 ml
  • żelatyna
    łyżeczka
  • cukier puder (lub ksylitol)
    2 łyżki
  • cukier z wanilią
  • truskawek (mrożone lub świeże)
    500 g

Przygotowanie

MŻelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie (100 ml) intensywnie mieszając. Nie gotować. Odstawić do wystygnięcia.
Jogurt wymieszać z cukrem (ksylitolem) i cukrem waniliowym. Dolać przestudzoną żelatynę rozpuszczoną w wodzie. Wstawic na co najmniej trzy godziny do lodówki.
Mrożone owoce przełożyć do garnka, podgrzać, a gdy się zagotują - zmiksować na gładki sos. Wystudzić. Owoce sezonowe można zmiksować pod razu, bez podgrzewania.
Panna cottę podawać polaną sosem owocowym.

Orientacyjna wartość odżywcza

  • wartość odżywcza
    340 kcal / 100 g

Tacos z tuńczykiem i jogurtem

Składniki

  • krążki tortilli do tacos
    3 szt.
  • jogurtNaturalny Gęsty Bakoma
    8 łyżek
  • tuńczyk
    puszka lub słoiczek
  • cebula czerwona
    1 szt.
  • pieprz
  • sałata (rzymska, głowiasta lub roszponka)
    3 garści
  • majonez
    1 łyżka
  • kapary
    3 łyżeczki
  • awokado
    1 szt.
  • świeża kolendra, szczypiorek lub koperek
  • jaja
    1-2 szt.

Przygotowanie

Jajka gotujemy na twardo, studzimy.
Tuńczyka wyjmujemy z puszki lub słoika, odcedzamy na sitku, dodajemy majonez i 2 łyżki jogurtu, mieszamy.
Miękkie krążki do tacos wrzucamy po kolei na suchą patelnię i podprażamy przez chwilę, by stały się chrupiące. Każdy smarujemy dwiema łyżką jogurtu. Sałatę rwiemy na małe kawa łki, nakładamy do tacos. Dodajemy tuńczyka, kapary, pokrojone w paski awokado, pokrojoną w kostkę lub piórka cebulę. posypujemy szczypiorkiem, koperkiem lub kolendrą oraz obranym i pokruszonym jajkiem na twardo.

Orientacyjna wartość odżywcza

  • wartość odżywcza
    340 kcal / 100 g

co tydzieńdo wygrania

poznajzasady konkursu


stwórz autorski przepis
z jogurtem naturalnym gęstym

zrób apetyczne
zdjęcie

prześlij zgłoszenie
wraz z opisem przepisu

zadanie konkursowezgłoś swój pomysł

Zainspirowała Cię naturalnie pyszna i lekka kuchnia Kasi Bosackiej? Podejmij nasze naturalne, kulinarne wyzwanie!
Stwórz własny przepis z udziałem jogurtu Naturalnego Gęstego Bakoma, uwzględniając jedno z sześciu tytułowych dań w każdym tygodniu zabawy.
Gdy już zgotujesz coś ciekawego, podziel się z nami recepturą i zdjęciem swojej pyszności.

Maksymalny dozwolony rozmiar pliku to 30MB

Galeria uczestników konkursu

W tym tygodniu nie ma jeszcze przepisów,
zapraszamy później

jogurtnaturalny
- gęsty -

Jogurt naturalny gęsty Bakoma

Jogurt Naturalny Gęsty Bakoma to od zawsze ten sam prosty skład. Tylko dwa składniki: pyszne mleko od polskich krów i żywe kultury bakterii. To im zawdzięcza swoją idealną gęstość i niepowtarzalny, zachwycająco świeży smak. Nieodzowny towarzysz śniadań. Doskonały jako przekąska między posiłkami, a także naturalnie pyszne urozmaicenie dań Twojej zdrowej kuchni. Teraz w nowym, odświeżonym opakowaniu.